Vad är hyperhidros? Hyperhidrosis, eller överdriven svettning, är en vanlig störning som ger mycket olycka. Uppskattningsvis 2% -3% av amerikanerna lider av överdriven svettning av underarmarna (axillär hyperhidros) eller av handflatorna och fotsålarna (palmoplantar hyperhidrosis).

Underarmproblem tenderar att börja i sen tonår, medan svett i handflatan och sulan ofta börjar tidigare, omkring 13 år (i genomsnitt). Obehandlade kan dessa problem fortsätta hela livet.

Att svettas är pinsamt, det fläckar kläder, förstör romantik och komplicerar affärs- och sociala interaktioner. Allvarliga fall kan också få allvarliga praktiska konsekvenser, vilket gör det svårt för personer som lider av den att hålla en penna, greppa en bilratt eller skaka hand.

Vad orsakar hyperhidrosis? Även om neurologiska, endokrina, infektionssjukdomar och andra systemiska sjukdomar ibland kan orsaka hyperhidros, förekommer de flesta fall hos människor som annars är friska. Värme och känslor kan leda till hyperhidros hos vissa, men många som lider av hyperhidros svettas nästan alla vakna timmar, oavsett humör eller väder.

Vad är behandlingen för hyperhidrosis? Genom en systematisk utvärdering av orsaker och utlöser av hyperhidros, följt av ett bedömligt, stegvis tillvägagångssätt för behandling, kan många människor med denna irriterande störning ibland uppnå goda resultat och förbättrad livskvalitet.

Källa: svettmottagning i Stockholm (Svettkliniken Stockholm)